Keski-Pohjanmaan kesäyliopisto mahdollistaa elinikäisen – jatkuvan oppimisen
Julkisessa keskustelussa välähtelevät uhkakuvat roboteista ihmistyön korvaajina sekä kotioloissa että työelämässä. Työ kaikkinensa on murroksessa, se tulee muuttamaan muotoa. Työ tulee vaatimaan uudenlaista osaamista. Perinteinen reitti opinnoista työelämään ja lopulta eläkkeelle on rapistumassa ja sen tilalle on noussut ajatus jatkuvasta oppimisesta ja aktiivisesta osallistumisesta läpi koko elämän.
Ihmisen vastuu omasta osaamisestaan kasvaa. Opiskelu siirtyy lapsuudesta ja nuoruudesta tasaisemmin elämänkaaren varrelle. Silloin tarvitaan entistä parempia oppimisen taitoja.
Euroopan unionin listaamat elinikäisen oppimisen avaintaidot ovat:
- viestintä äidinkielellä
- viestintä vierailla kielillä
- matemaattinen osaaminen ja perusosaaminen luonnontieteiden ja tekniikan aloilla
- digitaaliset taidot
- oppimistaidot
- sosiaaliset ja kansalaistaidot
- aloitekyky ja yrittäjyys
- tietoisuus kulttuurista ja kulttuurin ilmaisumuodot
Kesäyliopisto vastaa näihin avaintaitoihin. Kesäyliopistotoiminnalla on maassamme pitkät perinteet ja lain mukaan tarkoituksemme on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Kesäyliopiston joustavat ja erilaisia elämäntilanteita palvelevat ratkaisut mahdollistavat jatkuvan oppimisen toteutumisen.
Kesäyliopistoissa järjestettävän koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä demokratian, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista. Kesäyliopisto-opiskelussa korostuu omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus.
Alueellisena koulutusorganisaationa Keski-Pohjanmaan kesäyliopisto vastaa yksittäistä kuntaa laajemmin väestön koulutustarpeisiin ja organisoi erilaisia toiminta-alueensa koulutuspalveluita, tapahtumia ja kehittämisprojekteja. Kesäyliopiston vaikutus elinikäisen – jatkuvan oppimisen ja aktiivien osallistumisen mahdollistajana on merkittävä.
Kaija Kähäri-Wiik, Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2018