För att använda en Skolcoach effektivt och rätt, och skapa största möjliga nytta för de investerade resurserna, behövs rätt utbildning samt effektiva verktyg att använda i vardagen. Det kan vi erbjuda.
Tid
Hösten 2025; kommer att specificeras senare
Plats
Zoom (länken skickas till anmälda med email efter anmälningstiden tar slut)
Målgrupp
Pedagoger, både rektorer, lärare och elevvårdspersonal har valt att gå vår coachutbildning för att få verktyg i arbetet med elever, föräldrar och kolleger. Ett coachande förhållningssätt stöder också arbetet i skolan i enlighet med läroplanen.
Utbildare
Vårt team
Alla i Positive Solutions Team har en bred erfarenhet och kunskap samt är ICF certifierade coacher. Vi handleder och stöttar deltagarna inte bara under utbildningen, utan även efteråt – vi finns alltid där. Tillsammans bygger vi också ett alumninätverk som fungerar som ett bollplank, så att coachen aldrig står ensam.
Director of Education och huvudutbildare är Christine Suvanto som nått den högsta internationella certifieringsnivån, Master Certified Coach (endast 4 % av coacherna har nått denna nivå). Hon har i över 10 år utbildat coacher, varit mentorcoach och ICF-assessor både nationellt och internationellt. Hon har även arbetat som HR-chef, tf. rektor och klasslärare. I vårt professionella coachingteam finns speciallärare, lärare inom småbarnspedagogiken, erfarna skolcoacher, alla internationellt certifierade. Kursdeltagarna är i trygga och professionella händer.
Kursens innehåll
Vad är skolcoach?
Skolcoachen, Coachen i skolan eller Studiecoachen är en professionell coach som gått en internationellt kvalitetssäkrad certifieringsutbildning i coaching. Skolcoachen är en extra resurs i skolan, en neutral person, som ser hjälten i varje individ. Till en skolcoach kommer klienten, som ett oskrivet blad, inte som ett vitsord, en diagnos. En skolcoach bemöter varje elev som en frisk och resursstark person.
Skolcoachen coachar elever och studeranden i allt från motivation, oro, framtidsplaner, prestationskrav till självförtroende, självkänsla mm. Coaching bygger alltid på frivillighet och är konfidentiell.
Programmet omfattar
- 9 dagars certifieringsutbildning (9 moduler)
- 2 x 4 timmar mentorcoaching i grupp
- 5 timmar individuell mentorcoaching
- 1,5 timmes individuell supervision
- 1 SDI-kartläggning
- 2 dagar med fokus på skolmiljö (förskola/daghem) inklusive hela ”Tända Stjärnor” konceptet med alla dess verktyg.
I praktiken
Deltagarna har minst tre övningsklienter där de praktiskt tillämpar det de lärt sig under utbildningsdagarna. De träffar sina övningsklienter vid fem tillfällen. (3 x 5 timmar)
För att bli internationellt certifierad krävs totalt 100 klienttimmar, vilka deltagarna samlar ihop under utbildningens gång. När deltagaren har uppnått 100 timmar i sin loggbok genomförs en muntlig examination (performance evaluation). Därefter är det dags för ICF ACC Exam, som görs via ICF Global.
Varje utbildningsdag består av både teori och många praktiska övningar i par och smågrupper. Coaching är något som inte bara kan läsas in; vi måste träna praktiskt genom att coacha. Redan från dag ett har kursdeltagarna coachingverktyg som de kan använda spontant och flexibelt i sin vardag.
Under utbildningens gång får deltagarna även fylla i en SDI-kartläggning (bygger på omfattande forskning av Ph.D. Elias H. Porter och Ph.D. Tim Scudder) som ger en djupare förståelse för de egna drivkrafterna samt förståelse och insikt i andras. Olikheter är en styrka om de används på rätt sätt.
Kursens mål
För skolcoachen
För att bli Skolcoach ingår två utbildningsdagar där fokus ligger på coaching i skolmiljö och förskola/daghem. Vi klargör skolcoachens roll i skolan, övar in flera nya coachingredskap och diskuterar individuella samtal, gruppsamtal och eventuella utmaningar hur bemöta dem. Skolcoachen kan inte endast coacha elever och studeranden, utan har även färdigheten, kompetensen att coacha pedagoger och vårdnadshavare. Samt leda eftermiddagsklubbar, hålla workshops för skolpersonal och vårdnadshavare.
Vi läser och hör om hur illamående och psykisk ohälsa kryper ner i yngre åldrar, om pedagoger som är utmattade och föräldrar som känner sig maktlösa. Förfärliga rubriker möter oss i medierna. Tillsammans kan vi arbeta för en trygg och välmående vardag. En extra vuxen med gedigen, kvalitetssäkrad utbildning kan göra skillnad.
Kursavgift
4 329,75 € (betalningen inkluderar inte och lägger inte till mervärdesskatt)
Anmälan kan avbokas kostnadsfritt fram till slutet av anmälningsperioden. Om anmälan avbokas senare eller om avbokningen inte görs alls uppbärar vi hela avgiften. Utbildningsavgifter är indrviningsbara. (L 632/1998, 24 §). Avbokning ska alltid göras skriftligen till asiakaspalvelu@kpkesayliopisto.fi
Anmälningarna
Senast xx.xx.xxxx med onlineformulär
Mer information
Utbildningsplanerare Sanna Heinoja
Tel. 040 680 2993, sanna.heinoja@kpkesayliopisto.fi
Katso lisätiedot ilmoittautumisesta sekä peruuntumisehdot täältä
Koulutusvahvistus lähetetään sähköpostilla osallistujille noin viikkoa ennen koulutusta. Mikäli et saa minkäänlaista viestiä, ota yhteyttä toimistoomme.
Oikeus muutoksiin pidätetään.
Kurssin tiedot
- Tunti 0
- Quiz 0
- Kesto Lifetime access
- Taso All levels
- Kieli Ruotsi
- Kouluttaja 0
- Arviointi Self